Kolejna prezentacja filmu „Więzi odNowa” – tym razem dla studentów Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach

zdjęcie czołówkowe na blog filtr bez winietowania Magda

22.12.2020 r. w ramach zajęć z Profilaktyki społecznej na zaproszenie Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Śląskiego pokazaliśmy (online) tamtejszym studentom nasz film Więzi odNowa zrealizowany w 2019 r. W spotkaniu wzięli udział studenci III roku Pedagogiki, z panią mgr  Kingą Konieczny-Pizoń oraz Anna Guzek, która powiedziała parę słów o filmie, o projekcie, w ramach którego powstał oraz o metodach pracy Fundacji. Film był punktem wyjścia do rozmów na istotne dla studentów tematy.

Próbowaliśmy odpowiedzieć/zastanowić się nad następującycmi pytaniami:

W jaki sposób bohaterki dokumentu definiują pojęcie rodziny?
Co dla nich jest w tym temacie ważne (nawet jeśli nieuświadomione) ?

Jakie aktywności podejmują te matki by odbudować zerwane/nadwerężone  więzi?
Co stanowi o powodzeniu lub niepowodzeniu ich starań?

Jaka rolę pełni środowisko tych kobiet (bliższa i dalsza rodzina, sąsiedzi, przyjaciele, koledzy/koleżanki z pracy, znajomi,  instytucje/organizacje, środki masowego przekazu?

Jak wspierać  rodzinę (w kontekście utraty zaufania dzieci do rodziców, a rodziców – do systemu (państwo, społeczeństwo, podmioty wspierające)?

Zapraszamy do dyskusji na nasz BLOG