Film „Więzi odNowa” – prezentacja dla studentów Uniwersytetu Śląskiego

W dniu 22.12.2020 r. w ramach zajęć z modułu Profilaktyki społecznej na zaproszenie Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach pokazaliśmy (online) tamtejszym studentom nasz film Więzi odNowa zrealizowany przez Fundację Zielone Wzgórze w 2019 r.

W spotkaniu wzięli udział studenci III roku Pedagogiki z Uniwersytetu Śląskiego, pani mgr Kinga Konieczny-Pizoń z Wydziału Nauk Społecznych oraz z ramienia Zielonego Wzgórza – prezeska Fundacji Anna Guzek, która powiedziała parę słów o filmie, o projekcie, w ramach którego powstał oraz o samej Fundacji.

Film był punktem wyjścia do rozmów na istotne dla studentów tematy.

Uczestnicy dzielili się refleksjami nt. poznawania, (z)rozumienia potrzeb rodzin biologicznych w obliczu umieszczenia dziecka w pieczy zastępczej, budowania relacji w sytuacji utraconego zaufania oraz nt. wartości samopoznania w odniesieniu do przyszłej pracy pedagogicznej.

Po kliknięciu „Czytaj dalej” – kilka słów o filmie a także link do trailera:

32minutowy dokument pt. „Więzi odNowa” to opowieść o losach trzech matek, których dzieci znalazły się w pewnym momencie poza rodziną. To wielowymiarowa historia zmagań tych kobiet z systemem i stereotypami a przede wszystkim z samymi sobą w celu odzyskania swych dzieci i uratowania z nimi więzi. Bohaterki pokazane są na różnych etapach drogi ku temu celowi.

Film można było obejrzeć na pokazach zamkniętych (także w siedzibie Fundacji Zielone Wzgórze przy ul. Okólnej 75 w Łodzi, po uprzednim umówieniu się telefonicznym). Film towarzyszył wystawie pt. Jestem rodzicem, pokazywany był przede wszystkim na wernisażu oraz na finisażu wystawy (najpierw w Bibliotece Uniwersytetu Łódzkiego a potem w Stowarzyszeniu Kamienica 56).

Obecnie z powodu sytuacji epidemiologicznej ani obejrzenie wystawy ani filmu nie jest możliwe. Film prezentujemy jedynie online na pokazach zamkniętych.

Zapraszamy do wirtualnego zwiedzenia wystawy, na naszą stronę internetową: https://fundacjazielonewzgorze.org/wystawa/

Relacja z obu wernisaży i finisaży wystawy na naszym blogu:

Owocem naszego wcześniejszego  projektu – pt. Więzi odNowa realizowanego w latach 2016-2017 i dofinansowanego ze środków Programu FIO jest KSIĄŻKA pod tym samym tytułem (>>>więcej o publikacji na naszym blogu>>>) będąca wspólnym przedsięwzięciem osób zaangażowanych w Projekt: uczestników i trenerek. Publikacja oparta jest na autentycznych opowieściach, na rozmowach i wywiadach z rodzicami, opiekunami, wychowawcami, z osobami wychowanymi poza rodziną biologiczną, ze specjalistami pracującymi z dzieckiem i rodziną. Ukazuje w szerszym kontekście losy, przeżycia i refleksje uczestników. Ilustracjami w książce są fotografie autorstwa uczestników Projektu, wykonane na warsztatach.

Książka jest do kupienia:
– w siedzibie Fundacji
– wysyłką (zamówienie: 515 270 502 lub fundacjazielonewzgorze@gmail.com)
koszt:  35 zł + koszty przesyłki (razem: 42 zł)
gotówka lub przelew: BNP Paribas
55203000451110000002408110 („książka”)

Film jest w pewnej mierze rozwinięciem wątków z książki i jej swego rodzaju kontynuacją.
Jest on częścią projektu „Więzi odNowa – POWRÓT”, realizowanego w latach 2018-2019 przez Fundację Zielone Wzgórze w partnerstwie z Uniwersytetem Łódzkim, dofinansowanego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Fundacja Zielone Wzgórze i reżyser bardzo dziękują bohaterkom za udział w filmie. Podjęły się tego bezinteresownie, wyrażając nadzieję, że autentyczne historie z ich życia, opowiedziane z indywidualnej perspektywy każdej z nich, pomogą innym, znajdującym się w trudnej sytuacji.

scenariusz, reżyseria i zdjęcia: Piotr Ryczko
kierownictwo i opieka merytoryczna:
Anna Guzek, Dorota Rałowiec-Woźniak
produkcja: Fundacja Zielone Wzgórze

>>> trailer naszego filmu dokumentalnego>>>

Jeden komentarz nt. „Film „Więzi odNowa” – prezentacja dla studentów Uniwersytetu Śląskiego

1. W ramach zajęć uniwersyteckich, mieliśmy okazję spotkać się z prezeską Fundacji Zielone Wzgórza Anną Guzek, która przybliżyła nam informacje na temat fundacji oraz zakresu jej działania. Mieliśmy również możliwość zapoznania się z krótkometrażowym dokumentem „Więzi odNowa”, przedstawiającym fragmenty z życia trzech kobiet – matek, znajdujących się sytuacji kryzysu rodzinnego. Film ukazuje trzy, całkiem różne, autentyczne historie opowiedziane z indywidualnej perspektywy. Jednak pomimo przedstawionych różnic, możemy odnaleźć tam element wspólny – bezcenną wartość jaką jest rodzina. Kobiety na co dzień zmagają się z wizją bezlitosnej rzeczywistości, społecznej stygmatyzacji, odtrącenia i braku wsparcia, mimo to podejmują walkę. A dzięki własnej sile i determinacji – dążą do osiągnięcia celu i odzyskania utraconego dobra.
    Każdy z nas jako istota społeczna potrzebuje rodziny i zaspokajania przez nią podstawowych potrzeb (miłości czy bezpieczeństwa). Nikt z nas nie jest idealny i jako istoty ludzkie popełniamy błędy. Jednak te błędy nie powinny wykluczać nas i odbierać nadrzędnych wartości – szczególnie związanych ze środowiskiem rodzinnym. Druga szansa należy się każdemu.
    W sytuacjach kryzysowych, gdy rodzina ma trudności w prawidłowym wypełnianiu swoich funkcji i nie jest w stanie poradzić sobie z własnymi problemami: nie może, nie potrafi bądź nie chce zajmować się dzieckiem, zachodzi konieczność udzielenia pomocy, wsparcia zewnętrznego lub interwencji. Podejmowane działania powinny zapewnić rodzinie taką pomoc, aby w efekcie wyeliminowane zostało zagrożenie zabrania dziecka z rodziny biologicznej lub zapewniony został szybki powrót do niej.
    My – jako przyszli pedagodzy, będziemy mieli styczność z rodzinami uwikłanymi w konflikty czy kryzysy, które będą oczekiwać naszego wsparcia i pomocy. Musimy uzyskać potrzebną wiedzę i praktykę, by móc podołać zadaniu. Spotkanie z przedstawicielem tego zagadnienia, umożliwiło nam dogłębne poznanie tematyki, poszerzyło naszą wiedzę i horyzonty. To doświadczenie było cenną lekcją, która pozytywnie zaprocentuje w naszej przyszłej pracy zawodowej, ale i perspektywie dnia codziennego.