Wystawa „Jestem rodzicem”

zdj w tle wystawa-03

Fundacja Zielone Wzgórze od 06.12.2019 do 10.01.2020 zaprasza do Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego na wystawę pt.”Jestem rodzicem”. Zaprezentujemy zdjęcia z sesji zdjęciowych i fragmenty wywiadów z uczestnikami projektu Więzi odNowa – POWRÓT, dotyczącego przerwanych więzi rodzinnych. Za pośrednictwem obrazu i słowa poddajemy pod dyskusję krzywdzące stereotypy odnoszące się do rodzicielstwa.

Wystawa jest zwieńczeniem i podsumowaniem rocznego projektu dotyczącego zerwanych/zagrożonych więzi. Jest on adresowany do rodzin przeżywających trudności oraz do szerszych kręgów społecznych. Celami projektu są poprawa więzi w zagrożonych rodzinach, trwała reintegracja rodzin, przełamanie niekorzystnych stereotypów na temat rodzicielstwa.

Miejsce:
Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego, ul. Matejki 32/38  I p.

Wystawę będzie można obejrzeć od 06.12.2019 do 10.01.2020. w godzinach otwarcia biblioteki, od pon. do sob.: 8.00-20.00 i większość niedziel: 9.00-14.00. Dostępne będą bezpłatne katalogi z reprodukcjami fotogramów oraz inne materiały edukacyjne i informacyjne.

Na wystawie znalazły się wybrane zdjęcia z fotograficznych sesji portretowych i fragmenty wywiadów narracyjnych przeprowadzonych z uczestnikami Projektu.

Zapraszamy do wewnętrznego świata:

• Wioli, której udało się, po ponad dwóch latach niezwykle trudnej walki, odzyskać syna. Oboje rozwijają teraz wzajemne relacje oparte na uważnym słuchaniu i zrozumieniu drugiej strony;
  • Kasi, która bardzo chciała dzielić ze swymi dziećmi każdą chwilę codzienności.
    Nareszcie jest to możliwe – dzieci po ponad trzech latach wróciły do domu, do kochającej mamy;
  • Joli, dla której każda chwila spędzona z dziećmi jest cenna. Kocha je bardzo i nieprzerwanie utrzymuje z nimi regularny kontakt.
  • Iwony, będącej od dwóch lat szczęśliwą mamą – dzięki swojej determinacji i osiągnięciom nowoczesnej medycyny;
  • Magdy, która odzyskała córkę po jedenastu latach rozłąki. Walczyła o nią nieustępliwie z ogromną miłością.

Koncepcja i scenariusz wystawy – Matylda Borczyńska, Ewa Chalczyńska
Wywiady narracyjne – Matylda Borczyńska, Ewa Chalczyńska
Fotografie – Matylda Borczyńska
Scenariusz i reżyseria filmu dokumentalnego pt. Więzi odNowa – Piotr Ryczko
Opracowanie graficzne katalogu – Barbara Olejarczyk
Organizacja wystawy – Dorota Rałowiec-Woźniak
Kierownictwo projektu Więzi odNowa-Powrót – Anna Guzek

Kontakt:
projekt.zielonewzgorze@gmail.com
t. 605 356 761

Projekt Więzi odNowa – POWRÓT realizowany jest przez Fundację Zielone Wzgórze w partnerstwie z Uniwersytetem Łódzkim i dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.
Współorganizatorem wystawy jest Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego.

Fotorelacja z uroczystego wernisażu wystawy, który odbył się 5 grudnia o godz. 17.00