Więzi odNowa – Zielone Wzgórze w Żaku

logo-radio-zak-2017

20 grudnia gościło nas Studenckie Radio Żak Politechniki Łódzkiej. Opowiadaliśmy o głównym programie  Fundacji: Więzi odNowa. Mówiliśmy o obecnie realizowanym przez nas projekcie Więzi odNowa – Powrót, który ma m.in. na celu podważenie  społecznych stereotypów dotyczących trudnego rodzicielstwa, dezintegracji rodziny, pieczy zastępczej.  Zapraszaliśmy na podsumowującą projekt wystawę Jestem rodzicem w Bibliotece Uniwersytetu Łódzkiego.

Rozmowa dotyczyła działań Fundacji, metod pracy ukierunkowanych na pomoc rodzinom przeżywającym trudności w obszarze więzi.

Redaktorka pytała o arteterapię jako podejście szczególnie chętnie stosowane w Zielonym Wzgórzu oraz w ogóle o stosowanie sztuki i szeroko pojętej twórczości w terapeutycznej i psychoedukacyjnej pracy z rodzinami w kryzysie.

Mówiliśmy o współpracy Fundacji z Uniwersytetem Łódzkim, który jest partnerem obecnego projektu. Szereg działań projektowych odbyło się na terenie uczelni.
W Centrum Innowacji Społecznych, które współpracuje z nami z ramienia Uniwersytetu odbywał się wiosną trening doskonalenia umiejętności wychowawczych dla osób pracujących z dzieckiem i rodziną.
Tam też – w pięknej scenerii dawnego pałacu Biedermanna  zorganizowaliśmy spotkanie edukacyjne pt. Zrozumieć więzi adresowane do osób zawodowo związanych z pieczą zastępczej i pomocą społeczną.
Inne otwarte spotkanie edukacyjne, dedykowane osobom zainteresowanym problematyką więzi, pracownikom, wolontariuszom, rodzicom zastępczym i adopcyjnym przeprowadziliśmy na Wydziale Nauk o Wychowaniu. Nosiło tytuł Jak budować więź z dzieckiem po trudnych doświadczeniach

Anna Guzek mówiła o książce Więzi odNowa. Rozmowy z uczestnikami projektu, wydanej przez Fundację w 2017 r. oraz o zrealizowanym w bieżącym projekcie filmie dokumentalnym Więzi odNowa, pokazującym problematykę dezintegracji rodziny z perspektywy matek, których dzieci znalazły się w pieczy zastępczej.

Książka jest do kupienia w Fundacji, można też zamówić jej wysyłkę.
Film, który po raz pierwszy  zaprezentowany został na wernisażu będzie można zobaczyć na finisażu 10 stycznia 2020.

Projekty Więzi odNowa  (2016-2017) oraz Więzi odNowa – Powrót (2018 – 2019) zostały dofinansowane ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Partnerem drugiego projektu jest Uniwersytet Łódzki