Zielone Wzgórze na jubileuszu Archidiecezjalnego Ośrodka Adopcyjnego

archidiecezjalny-osrodek-adopcyjny-logo

02.03.2019 r.  nasza Fundacja była gościem na uroczystości 30-lecia  najstarszego w Polsce katolickiego ośrodka adopcyjnego – łódzkiego AOA.  Obchody jubileuszu miały miejsce w siedzibie Centrum Służby Rodzinie, na Broniewskiego 3a.  Po uroczystej mszy, której przewodniczył arcybiskup Grzegorz Ryś i po oficjalnych wystąpieniach odbyło się szereg  wykładów i warsztatów. Między innymi Anna Guzek,  prezeska Fundacji „Zielone Wzgórze”, która sama jest mamą adopcyjną,  przeprowadziła dwugodzinne warsztaty  pt. „Dorastają i szukają”.

Warsztaty przeznaczone były dla rodziców adopcyjnych, którzy chcą wspierać swoje dzieci w poszukiwaniu korzeni. Na spotkaniu oprócz rodzin adopcyjnych byli obecni także pracownicy katolickich ośrodków adopcyjnych z różnych stron Polski.

Rodzice adopcyjni, którzy zastanawiają się, jak to będzie, kiedy ich dziecko zechce szukać swoich korzeni biologicznych, częsta boją się czy to doświadczenie nie będzie powtórnym zranieniem dla dziecka,  zastanawiają się nad własnymi reakcjami i myślami w tym temacie. Na warsztatach mieli oni okazję podjąć próbę przygotowania się do takiej sytuacji, przećwiczyć trudne pytania i swoje na nie reakcje.